SVE ŠTO BI TREBALO DA ZNATE O INSULINSKOJ REZISTENCIJI

9915c576-5110-484b-afc4-f35db9740a0e
Stalno ste gladni, naročito posle slatkog obroka, umorni ste i bezvoljni, teško (ili nikako) mršavite kada ste na dijeti, brzo se gojite kada normalno jedete, a naročito u predelu stomaka… Ukoliko je ovo vaša svakodnevica, velika je mogućnost da patite od insulinske rezistencije.
 
Šta je insulinska rezistencija?
Poznato vam je da je insulin hormon koga proizvodi pankreas. Njegova osnovna uloga u organizmu je da kontroliše metabolizam ugljenih hidrata (šećera), masti i proteina.
Insulinska rezistencija je stanje u kome ćelije organizma ne reaguju na dejstvo insulina tako da insulin ne može da ostvari svoj biološki efekat. Insulin je pritom prisutan u koncentracijama koje su inače efikasne kod zdravih ljudi. Kako bi se suprotstavio otporu ćelija, organizam stvara povećane količine insulina, njegov nivo u krvi se povećava i nastaje hiperinsulinemija.
 
Pored toga što je gotovo nemoguće izgubiti značajne količine telesne masti ili kvalitetno nadograditi mišiće, insulinska rezistenicija ima i sledeće negativne efekte:

• Smanjuje sportske performanse.
• Ometa uravnoteženo spavanje koje nas zatim, prirodno, čini umornim
• Usporava oporavak od treninga ili povrede.
• Upale i bolovi u mišićima su ozbiljniji.
• Dovodi do dijabetesa ukoliko zapustite ovakvo stanje.
• Podiže trigliceride i povećava rizik od srčanih oboljenja
 
Kako poboljšati osetljivosti na insulin?

1. Praktikujte treninge snage i druge anaerobne aktivnosti.

Vežbanje je apsolutno neophodno za poboljšanje osetljivosti na insulin jer su vaši mišići i ćelije u konstantnoj potrazi za gorivom tokom i nakon treninga.

Čak i kada završite sa vežbanjem, mišići i dalje troše većinu glukoze koja je u krvi (70 do 90 procenata). Vežbanje radikalno povećava ovu potražnju. Povećanje osetljivosti ćelija na insulin brzo prate ovu visoku potražnju za gorivom i vaše telo održava ovakvu osetljivost na insulin najmanje 24 sata posle treninga.

Studije pokazuju da svi oblici fizičke aktivnosti pomažu, međutim, anaerobni režimi mogu imati najveći uticaj na zdravlje insulina jer grade čvrsto (mišićno) tkivo, čime povećavaju svoju ukupnu potražnju za energijom. Na svakih 10% povećanja mišićne mase dobijate smanjenje insulina od 11%.


2. Vežbe izdržljivosti takođe rade!

Ukoliko vam prijaju vežbe izdržljivosti ili aerobne vežbe, na dobrom ste putu jer one, takođe imaju veoma blagotvoran efekat na osetljivost na insulin, iako na drugačiji način od anaerobnih vežbi. 
Trening izdržljivosti povećava osetljivost na insulin, smanjujući količinu insulina potrebnu za čišćenje postojeće količine glukoze u krvi.

Stvar je u tome što benefite najviše osete mišići u kondiciji, tako da ako ste trkač, bićete prilično osetljivi na insulin u muskulaturama nogu, ali manje u gornjem delu tela.

Savet: Od aerobnih vežbi praktikujte HIIT treninge i nikako ne preskačite dizanje težina.
 
3. Redukujte unos ugljenih hidrata

Dvogodišnja studija je pokazala da kod ljudi sa prekomernom težinom i insulinskom rezsitencijom (ili dijabetesom,) nisaka ugljeno hidratna i visoko-proteinska ishrana daleko efikasnija za poboljšanje osetljivosti na insulin i smanjenje telesne (masti) mase nego "low fat" dijete ili toliko hvaljene Mediteranske dijete.
Dijeta sa visokim sadržajem proteina i masti izazvala je najveće promene kod povećanja osetljivosti na insulin i poboljšanju  telesne građe. Sistemska zapaljenja i lipidni markeri su takođe dala poboljšanu sliku.

Savet: Pokušajte da ograničite unos ugljenih hidrata na 50 do 100 grama dnevno ili ukoliko vam više odgovara ciklični unos ugljenih hidrata.(u danima treninga sebi dopustite srednji do viši unos UH, a zatim sniženi unos UH danima kada ne trenirate)
 
4. Jedite hranu koja povećava osetljivost na insulin
Vinsko sirće, zeleni čaj, koštunjavo voće i začini predstavljaju hranu koja povećava osetljivost na insulin, poboljšavajući sposobnost tela da skladišti ugljene hidrate koje jedete kao mišićni glikogen umesto kao masti.
 
Na primer, vinsko sirće poboljšava funkciju pankreasa, tako što vaše telo oslobađa manje insulina kao odgovor na unos ugljnih hidrata. takođe poboljšava signalizaciju insulina na dobre ćelije tkiva, tako da je manja verovatnoća da će se energija skladištiti u salo. Utvrđeno je da zeleni čaj, cimet, kurkuma i drugi začini imaju isti efekat.
 
Savet: Kada god jedete hranu bogatu UH, bilo da je u pitanju krompir, ovsena kaša ili testenina, uparite ih sa jednim od ovih insulinskih senzibilizatora:

• SIrće poput jabukovog, balzamiko ili, limuna i limete
• Ukiseljene hrane, kao što su kiseli krastavci ili turšija
• Začin,i kao što su cimet ili kurkuma.
• Pre svakog obroka ispijte šolju zelenog čaja.
• Orasi, bademi ili drugo omiljeno koštunjavo voće.

5.  Kombinujte hranu pametno. 
Postiže se jednostavnim odabirom hrane u celom obliku, jer sporije podiže šećer u krvi u odnosu na rafinisane proizvode,  pa tako pankreas efikasnije oslobađa insulin umesto da ga ispumpa u  ogromnoj koločini ne bi li odgovorio na odjednom visoki šećer u krvi.
Savet: Kombinujte dve vrste hrane:  Hrana bogata vlaknima će redukovati glikemijski odziv, uključuje većinu povrća i onu bogatu antioksidantima, kao što su bobice ili zeleno lisnato povrće.
6. Optimizirajte unos masti i uravnotežite “omega”.

Kada je u pitanju unos masti i zdravlje insulina, nekoliko stvari je vredno napomene:

• Izbegavajte trans-masti kao što su delimično hidrogenizovana i hidrogenizovana ulja koja se često koriste u pečenoj i prerađenoj hrani.

• Radikalno smanjite unos preradjenih biljnih ulja koja sadrže omega-6 masnoću: suncokretovo, kukuruzno ili palmino ulje, kao i druge mešavine.

• Unosite tek malu količinu omega-6 masti iz celih proizvoda kao što su orašasti plodovi i semena i hladno ceđeno maslinovo ulje.

• Uravnotežite unos omega-6 sa omega-3 uljima u što je moguće u jednakom odnosu. Uvek dajte daleko veću prednost omega-3 uljima.
Ovakav pristup poboljšava stanje insulina, jer masti koje unosimo telo koristi za izgradnju spoljašnjeg lipidnog (masnog) sloja koji štiti ćelije. Ovaj lipidni sloj funkcioniše najbolje kada je fleksibilan ali jak, povećavajući osetljivost ćelija na insulin.

7. Nezaboravite na unos magnezijuma.

Poznat kao mineral insulinske osetljivosti, magnezijum ima pozitivne efekte na insulinske receptore u svakoj ćeliji tela.
Na primer, u studiji koja je obavljena kod osoba sa prekomernom težinom, uzimajući 365 mg magnezijuma dnevno tokom 6 meseci, značajno je povećana osetljivost na insulin i toleranciju glukoze. Učesnici su imali niži nivo glukoze, a i krvni pritisak je značajno smanjen, navodi se na kraju ove studije.

Koristite: hranu bogatu magnezijumom uključujući i zeleno lisnato povrće, seme tikve i susama, koštunjavo voće (bademi, kašavci) i brokoli.


8. Eliminišite tečnu fruktozu.

Unos tečne fruktoze u većim količinama uzrokuje insulinsku rezistenciju i povezuje se sa skladištenjem sala na stomaku. Ovo je zanimljiv detalj, jer fruktozu procesuira jetra i ne stimuliše sekreciju insulina na način na koji čini glukoza. Međutim, kada konzumirate fruktozu u količini večoj od one koju jetra može da obradi, fruktoza uzrokuje metaboličke probleme, ometajući insulinsku signalizaciju i kreće da je skladišti kao salo.
Savet: Pored eliminacije pića koja sadrće fruktozu (gazirana pića, voćni sokovi i sl) izbegavajte i procesuiranu hranu (koja obično sadrži fruktozni kukuruzni sirup). Takođe izbacite iz upotrebe agave sirup (koji sadrži više fruktoze nego kukurizni sirup). Opredelite se radije za voće i povrće sa nižim sadržajem fruktoze, kao što su bobice, nektarine, grejpfrut, avocado i paradajz. 

TAJNE SKIDANJA SALA SA STOMAKA

TECHNOGYM_INTERNI8540
Neko bi se ponadao da ovakve stvari ne bi trebalo da budu neka tajna više, ali količina dezinformacija koje srećem ovih dana je zpanjujuć. Dakle, hajde da proćaskamo kako da postignete nedostižan “six pack” ili super seksi ravan stomak.
Kao prvo, da rasteramo neka stara veoma pogrešna shvatanja:
  1. Ne postoji hrana koja topi samo masti sa stomaka ili vežbe koje su usmerene samo na trbušnjake.
  2. Tbušnjaci se prave u kuhinji. Napola tačno. Da, ishrana je važna, ali ono što krije te sinusne abdominalne mišiće je potkožna mast. Dakle da bi videli vaš ravan stomak, morate da sagorite masti, a vežbanje je najbolji način da to postignete.

Drugo, govorći o topljenju (spaljivanju) masti, hajde da pogledamo najefektinje strategije da uradimo to:

    1. Pošto ne možemo da smanjimo masti samo sa stomaka, jedini način da dobijete ravne trbušnjake je da sagorevate masti u celini. Iz ovog razloga, HIIT(High Intensity Interval Training )treninzi, vežbe koje rade više mišićnih grupa u isto vreme, kao i podizanje težina su zapravo najefikasnija fitnes strategija koja će vam napraviti pločice na stomaku. Sati kardio treninga i brdo tbušnjaka jednostavno nisu put do cilja.
    1. Sada, kada znamo da ne postoji hrana koja targetira sagorevanje masti sa stomaka, ipak postiji odredjena hrana koja podstiče proizvodnju odredjenih hormona koji pokreću vaše telo da skladišti više masti na vašem stomaku. Dva najznačajnija su kortizol i insulin. Dakle, pobrinite se da preradjen šećer, rafinirano brašno, sadržaj natrijuma i alkohol konzumirate u minimalnim količinama, da bi mogli da sagorite sve kolačiće sa stomaka.
  1. Pijte vodu. Suprotno drugim popularnim zabludama ne postoji tačna količina vode koju treba da konzumirate. Svako ima drugačije potrebe na osnovu genetike, nivoa aktivnosti, okruženja u kojem žive, itd... Ključ je piti vodu sve dok vam urin ne izgleda kao limunada. Ako ima boju soka od jabuke, nastavite da pijete. Razlog ovome je što hidratacija može povećati metabolizam masti za 3%.
  2. Jedite hranu bogatu vitaminom C. Citrus i bobice imaju naravno visok nivo ovog vitamina. To je zato što se smatra da vitamin C može pomoći u sprečavanju proizvodnje kortizola.

SAVETI KAKO DA SREŽETE UPORNE KILOGRAME!

GettyImages-697382464-1
1. KALORIJE - Verovatno rušim rekord sa tim koliko sam puta ovo rekao, ali je to ultimativna istina. Ako se ne prejedate, nećete ni dobiti na težini. Ako imate 7-8 kilograma da izgubite, onda svoj dnevni unos kalorija morate zadržati na oko 1600. Ako trenirate agresivno, onda možete ići do 1800 tog dana. Ovako nećete pokrenuti stanje gladi, ali još uvek imate kalorijski deficit od oko 500-1000 kalorija dnevno, što je kritično da bi srezali te uporne kilograme.

2. VODA - Još jedna očigledna stvar. Ona podstiče energiju, podstiče metabolizam i povećava osećaj sitosti, čime nam pomaže da upravljamo unosom kalorija kao što sam već pomenuo. Konzumirajte vodu sve dok vam mokraća ne postane jasna i providna, pa ako hoćete da idete i preko toga, onda probajte da popijete najmanje 1,9 litra na dan.

3. OSAM SATI - Neka vam san bude važan. Nedostatak sna je povezan sa svim, od gojaznosti do srčanih oboljenja. Delom i zato što ima dramatičan uticaj na hormonsku ravnotežu. A kada je u pitanju metabolizam, nedostatak sna povećava naš hormon gladi, grelin. Nedostatak sna povećava naš stresni hormon, kortizol, koji je povezan sa skladištenjem masti. Nasuprot tome, kada spavate vaše telo oslobađa više hormona sitosti, leptin, pomažući da se osećate sitim, što oslobađa više HGH-a, što je ‘anti-aging’ i jača naš imunitet.

4. HRANA BOGATA VLAKNIMA - činjenica koja je vrlo jasna. Hrana bogata vlaknima vas bukvalno štiti i pomaže da obuzdate svoj apetit. Ova hrana takodje čini zdravijom crevnu floru (prebiotici i probiotici) koja se u mnogim studijama vezuje za idealnu telesnu težinu i jače metaboličke funkcije.

5. RAZLIČITOST TRENINGA - Vežba je stres za naše mišiće i kosti i dok treniramo, stvaramo mikro povrede. Oporavak od tih povreda je zapravo gde mišići postaju bolje tonirani, srce jače, kosti gušće, itd...ovo se naziva “Odgovor Na Adaptaciju Stresa”. U odgovoru na stres naše telo se prilagodjava tako što postaje snažnije i oblikovanije, bukvalno. Kada radite stalno istu vežbu, vaše telo se adaptira na stres i tako usporava napredak. Zato se potrudite da menjate vežbe stalno, trenirajući mišiće iz različitih uglova.

6. INTENZITET TRENINGA - Kraći treninzi sa većim nivoom intenziteta pokazuju da se metabolizam ubrzava na račun masti. Takvi treninzi pomažu da se sagori više kalorija tokom i posle (za razliku od treninga manjeg intenziteta), jer visoki intenzitet zahteva više energije za izvodjenje i više energije za sam oporavak.

7. SMANJITE UNOS ALKOHOLA -Postoji nekoliko razloga za ovo. Prvo, ne trebaju vam kalorije. Drugo, alkohol smanjuje moć volje i odluke i daje mogućnost preterivanja i lošeg izbora hrane. Treće, usporava metabolizam masti i do 48 sati nakon konzumiranja alkohola i nagomilava masti zbog hormonskog uticaja koje ima u našim telima. Zbog istog razloga, poznato je da doprinosi riziku od pojave raka. Znam da možda ovo nema veze sa gubljenjem kilograma, ali je važno reći. U najvećoj meri probajte da se ograničite na dve čaše vina nedeljno.

8. NE PIJTE KALORIJE - Ovo ste čuli i ranije, ali to je zato što je već isprobano i istinito. Želim da pijete dosta vode, organskog čaja i kafe. Već sam pomenuo unos alkohola, ali takodje i bez gaziranih pića bilo koje vrste. Hemikalije u gaziranom dijetalnom piću kvare vaš metabolizam , a isto tako te kalorije i šećeri koji se nalaze u takvim pićima nemaju šta da traže za vašim stolom. Što se tiče sokova, ako baš morate, evo zlatnog pravila: blendirajte povrće, a voće jedite, baš iz razloga što vašem telu trebaju vlakna da bi usporili odgovor insulina na voće i zaista vam ne trebaju sve te kalorije koje se nalaze u sokovima. Čaša soka ima kalorija i šećera koliko i u 5 pomorandži, a to je opet ista količina kao i da pijete gazirane sokove. Mlečne proizvode koristite samo onda kada pravite neku hranu sa njima.

9. NEAT (od Non Exercise Activity Thermogenesis) - Ovo je super moderan način da kažemo da je potrebno da se krećete što je više moguće. Ne, nije dovoljno da samo idete stepenicama, iako vam neće škoditi. Tokom dana probajte da stojite više, pre nego što ćete sedeti, recimo ako čekate na zakazani termin kod lekara, zubara, itd... Stepenice umesto lifta...Svaki sitnica se računa. Zato je Apple sat sa svojim prstenovima prava stvar, jer vas i kada ne vežbate podseća da morate da ustanete i da budete aktivniji, što vremenom može da napravi ogromnu razliku u vašem struku i sveukupnom zdravlju!!!

3c241d2f-fb7c-4660-b2ef-05a2d971d2e0

RECOVERY SMOOTHIE

350 Kalorija, Posluženje za 1 osobu

Zamenski obrok


SASTOJCI:

1/2 šolje kokosovog mleka

1/3 šolja avokada

1 kiwi, oljušten

1/2 šolje kokosove vode

1/2 šolje kefira

1/3 šolje manga

1/4 šolje papaje

1/2 šolje opranog kelja

1 kašika meda


Priprema:

Stavite sve sastojke u blender. Blendirajte dok ne postane glatko i uživajte.

MITOVI O BOLU U KICMI

Pasted Graphic 3

Bolovi u leđima su veoma rasprostranjen problem, ali malo ko zna šta kičmi stvarno prija, a šta joj škodi. Naša leđa su naš aparat za kretanje i nisu stvorena da bismo satima sedeli Greške lekara  Postoje dve velike greške. Lekari se previše oslanjaju na medicinsku dokumentaciju, kao što su rendgenski snimci i snimci sa skenera, umesto da pažljivije slušaju pacijente. Osim toga, često se prebrzo odlučuju za hirurške intervencije. Ako pacijent ima diskus herniju, trebalo bi da sačeka šest do 12 nedelja, jer tegobe često prestanu same od sebe. Za to vreme treba isprobati sve druge metode, kao što je masaza ili fizioterapija.   Moderna bolest  Naša leđa su naš aparat za kretanje i nisu stvorena da bismo satima sedeli. Da bi se sprečili bolovi u leđima, neophodno je da kretanje u većoj meri postane sastavni deo dana. Ovo se, pre svega, odnosi na decu.Tagodje kod dece postoji i nasledni genetski faktor gde su odredjeni delovi tela slabiji i uslovljavaju pojavu deformiteta.U takvim slucajevima treba preventivno ojacati te delove tela i spreciti nastanak deformiteta.    Kako sprečiti bol  Važno je ojačati mišiće i poboljšati koordinaciju, a to može da se postigne samo kretanjem i pravilno usmerenim vezbanjem. U roku od jednog sata, svaki čovek trebalo bi da bude u pokretu najmanje deset minuta. Ako mnogo sedite na poslu, izbegavajte telefon. Bolje prošetajte do kolega, a umesto lifta koristite stepenice.   DESET MITOVA O LEĐIMA:   Kičma je kruta i podložna povredama  Netačno! Kičma je fleksibilna, dobroćudna i genijalna. Ona nam daje stabilnost i mobilnost, zahvaljujući njoj možemo da skačemo, igramo, plivamo, da se penjemo. Dodatna prednost je u tome što se ona sama štiti od trošenja. Jedino što joj ne prija je pasivnost. Sedenje, a pogotovo sa telom pognutim napred, slabi mišiće oko kičme.    Žene i muškarci pate od istih bolova  Netačno! Žene se češće javljaju lekaru zbog problema u vratnom delu kičme, dok muškarci uglavnom imaju bolove u lumbalnom delu. Razlog je u različitim svakodnevnim aktivnostima. Mnoge žene se bave poslovima koji zahtevaju dugo stajanje, sedenje ili savijanje kičme. Sve to izaziva oštećenja u predelu ramena i vrata. Klasična muška zanimanja koja podrazumevaju izlaganje fizičkom naporu uzrokuju bolove u lumbalnom delu kičme izazvane pod dejstvom tereta.    Često pomaže samo operacija  Netačno. Bolovi u leđima nisu opasni po život, već upozoravaju na postojanje neravnoteže u telu. U 90 odsto slučajeva diskus hernije prolazi sam od sebe. Često je dovoljno poboljšati držanje, ojačati muskulaturu i sačekati dok se međupršljenska hrskavice na vrati na mesto. U međuvremenu treba primenjivati terapiske masaze koje ce datu regiju relaksirati i ubrzati proces regeneracije.    Bolovi u leđima mogu da se izleče  Netačno. U ortopediji izlečenje u većini slučajeva znači snalaženje u novim okolnostima. Bolove u leđima je, doduše, moguće lečiti, tako da pacijent više ne oseća bolove, ali je za izlečenje oboljenja kičme nadležno samo telo.    Ako imate bolove, treba da ležite  Netačno. Kada vas uhvate bolovi u leđima, nipošto ne treba da mirujete. U više od 85 odsto slučajeva uzrok bolova u leđima je nedostatak kretanja. Ako legnete, samo ćete pogoršati stvari. Kao posledica ukočenog stava mišići će postati napeti i dobićete još jače bolove. Analgetici će vam pomoći da prebrodite dan.Pravilno usmerena  fizicka aktivnost je preporucljiva i poželjna i ako imate bolove manjeg inteziteta jer će pospešti cirkulaciju i ubrzati oporavak.    Tvrdi dušeci su bolji  Netačno. Suviše tvrd dušek može da uzrokuje stvaranje luka u lumbalnom predelu i mišićnu napetost. Posledica: imaćete dugotrajne bolove zbog kojih nećete moći da spavate. Suviše mekani dušeci se takođe ne preporučuju, jer leđima ne daju neophodnu stabilnost.     Kičma uvek mora da bude prava  Netačno. Sigurno da leđima prija kada se držimo pravo, a li ne sve vreme i u svakoj situaciji. To što je kičma savitljiva ima svoje razloge. Ako ne pokrećete kičmu, rizikujete da vam se mišići zgrče i da dobijete bolove. Važno je i da osluškujete sopstveno telo.  Uspravan hod stvara bolove u leđima  Netačno. Mnogi ljudi veruju da uspravan hod izaziva probleme s kičmom. Međutim, tačno je upravo suprotno. Za bolove u leđima je uglavnom odgovorno sedenje. Uspravan hod omogućava kičmi da sama održava sopstveno zdravlje i da se izleči. Pod uticajem kretanja pršljenovi se snabdevaju tečnošću i hranljivim materijama.  Ako vas bole leđa, imate problem s hrskavicom  Netačno. U 95 odsto bolove u zglobovima pršljenova izazivaju slabi mišići i skraćeni i neelastični ligamenti. Efikasno sredstvo protiv ovih problema je kretanje.Kardio vezbe,rad na trenazerima, slobodne tezine i slični oblici kretanja stabilizuju duboku leđnu muskulaturu i time sprečavaju bol. Savet: ako želite da održite u formi hrskavicu između pršljenova koristiće vam vežbe istezanja i savijanja.    Ergonomski nameštaj je dobar za leđa  Netačno. Stolice koje se prilagođavaju obliku leđa doprinose pasivnosti mišića. Leđa moraju da ostanu u pokretu i kada sedimo. Zato često menjajte položaj, jer ono što škodi leđima zapravo nije sedenje, već nedostatak kretanja u ovom položaju.  Sačuvajte leđa:  Ovih pet koraka predstavljaju najbolju prevenciju protiv bolova u leđima:  1. Ostavite cigarete. Pušači imaju manji nivo kiseonika u leđnom tkivu i zato su skloniji povredama.   2. Sedite uspravno. Dok sedite, kolena i kukovi treba da budu u istoj ravni, a leđa, odnosno linija kukovi-ramena-vrat, ravna.  3. Ojačajte mišiće. Vežbe za trbušne i leđne mišiće jačaju tkivo koje kao korset drži leđa u pravilnom položaju.   4. Održavajte zdravu težinu. Gojaznost predstavlja dodatni pritisak na leđne mišiće.   5. Pravilan san. Najbolji položaj za spavanje je na boku sa savijenim kolenima ili na leđima. Izbegavajte spavanje na stomaku jer tako vršite pritisak na karlicu, koja kasnije počinje da boli.

7 STVARI ZBOG KOJIH JE FIZIČKA AKTIVNOST DOBRA

Pasted Graphic 2

Želite da se osećate bolje, imate više energije i možda čak živite duže? Sve što vam je potrebno je vežbanje. Prednosti redovnog vežbanja i fizičke aktivnosti po zdravlje ne mogu da se zanemare, a vi ste ti koji ćete imati koristi od toga, bez obzira na godine, pol ili kondiciju. Potrebno vam je još argumenata koji bi vas ubedili? Pogledajte ovih sedam načina na koje vežbanje može da vam ulepša život.

Br. 1: Vežbanje kontroliše telesnu težinu

Vežbanje može da pomogne u sprečavanju dobijanja viška kilograma ili održavanju smanjene telesne težine. Kada se bavite fizičkom aktivnošću, sagorevate kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, više kalorija trošite. Ne morate da odvajate veliki deo vremena za vežbanje da biste imali koristi u pogledu telesne težine. Ako ne možete da vežbate, jednostavno budite aktivniji tokom dana – idite stepenicama umesto liftom ili se intenzivnije bavite kućnim poslovima.

Br. 2: Vežbanje se bori protiv zdravstvenih stanja i bolesti

Zabrinuti ste u vezi sa bolestima srca? Nadate se da ćete sprečiti visok krvni pritisak? Bez obzira na trenutnu telesnu težinu, aktivnost podstiče lipoprotein visoke gustine (HDL) ili ,,dobar’’ holesterol, a smanjuje nezdrave trigliceride. Zahvaljujući tome, vaš krvotok funkcioniše normalno, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovna fizička aktivnost zapravo može da pomogne u prevenciji ili kontroli širokog niza zdravstvenih problema i stanja, uključujući moždani udar, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresiju, određene vrste karcinoma, artritis i padove.

Br. 3: Vežbanje popravlja raspoloženje

Potreban vam je emotivni podstrek? Ili vam je potrebno da se ,,izduvate’’ nakon stresnog dana? Vežbanje u teretani ili 30-minutna šetnja brzim tempom može da pomogne. Fizička aktivnost stimuliše različite hemijske supstance u mozgu koje mogu da dovedu do toga da se osećate srećnije i opuštenije. Redovno vežbanje takođe može da vam pomogne da popravite mišljenje o sebi i svom izgledu, što dovodi do veće samouverenosti i samopouzdanja.

Br. 4: Vežbanje povećava energiju

Iscrpljeni ste posle kupovine namirnica ili kućnih poslova? Redovna fizička aktivnost može da ojača vaše mišiće i poveća izdržljivost. Vežbanje i fizička aktivnost snabdevaju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama i pomažu vašem kardiovaskularnom sistemu da funkcioniše efikasnije. A kad vam srce i pluća rade efikasnije, imate više energije da obavljate svakodnevne obaveze.
Br. 5: Vežbanje podstiče bolji san

Imate problema da zaspite? Ili da spavate u kontinuitetu? Redovna fizička aktivnost može da vam pomogne da brže zaspite i imate dublji san. Samo nemojte da vežbate pred spavanje jer može da se dogodi da imate previše energije da biste zaspali.

Br. 6: Vežbanje popravlja vaš seksualni život

Suviše ste umorni ili van forme da biste uživali u fizičkoj intimnosti? Redovna fizička aktivnost može da vas regeneriše i učini da izgledate bolje, što može da ima pozitivan efekat na vaš seksualni život. Ali to nije sve. Redovna fizička aktivnost može da dovede do pojačane seksualne želje kod žena, dok kod muškaraca koji vežbaju postoji manja verovatnoća erektilne disfunkcije nego kod muškaraca koji ne vežbaju, piše Mayo Clinic.

Br. 7: Vežbanje može da bude zabavno

Vežbanje i fizička aktivnost mogu da budu zabavan način da se provede vreme. Pružaju vam šansu da se opustite, uživate na otvorenom ili se jednostavno bavite aktivnostima koje vas čine srećnim. Fizička aktivnost takođe može da vam pomogne da se zbližite sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju. Zato krenite na časove plesa, počnite da pešačite ili se pridružite fudbalskoj ekipi. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i bavite se njome. Ako vam dosadi, probajte nešto novo.

Zaključak o vežbanju

Vežbanje i fizička aktivnost su odličan način da se osećate bolje, imate koristi po zdravlje i da se zabavite. Postavite sebi kao opšti cilj najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana. Ako želite da smršate ili ostvarite neke posebne ciljeve u pogledu fizičke kondicije, treba da vežbate više. Nemojte zaboraviti da se posavetujete sa lekarom pre otpočinjanja novog programa vežbanja, naročito ako dugo niste vežbali, imate hronične zdravstvene probleme, kao što je srčana bolest, dijabetes ili artritis, ili imate bilo kakvih nedoumica

DRUGI KOD NAS I O NAMA

Pasted GraphicPasted Graphic 1

PREVENCIJA BOLESTI KROZ VEŽBANJE

Fizička aktivnost kod žena smanjuje rizik od hroničnih bolesti myrun_mainfeature_01
Vaš lekar verovano naglašava da je vežbanje važno, ali koliko je zaista fizična aktivnost bitna za očuvanje zdravlja? Nedavna analiza bavila se prethodnim studijama o fizičkoj aktivnosti i zdravlju kod žena. Autori analize su ustanovili da je 30 minuta vežbanja dnevno povezano sa smanjenim rizikom od smrtnosti, srčanih problema i dijabetesa. Međutim, oni ističu da mnoge žene ne poštuju osnovne smernice za fizičku aktivnost. ,,Vežbajte barem 30 minuta dnevno.’’ Dr Šari Basuk (Shari Bassuk) sa odeljenja sa preventivnu medicinu Bolnice za zdravlje žena u Brigamu glavni je autor ove analize fizičke aktivnosti. ,,Bukvalno svi sistemi u organizmu imaju koristi od vežbanja’’, kaže Rasti Gregori (Rusty Gregory), ovlašćeni velnes trener i stručni saradnik onlajn časopisa dailyRx. ,,Jačanjem mišića i kostiju, srca i pluća, imunološkog sistema, čak i oblasti koje su za sada nepoznate nauci, pravimo ogroman korak ka zaštiti od hroničnih bolesti. Kad bi vežbanje bilo lek, bio bi to najviše prepisivan lek na svetu.’’ Basuk i kolege kažu da medicinske ustanove u SAD-u preporučuju svim odraslima da vežbaju najmanje 30 minuta tokom najvećeg broja dana u nedelji. Međutim, neka istraživanja pokazuju da polovina žena ne poštuje ove smernice. Ova analiza se bavila dokazima iz prethodnih studija o prednostima fizičke akitvnosti za žene. Istraživači su ispitivali efekte fizičke aktivnosti na smrtnost, srčane bolesti, dijabetes, karcinom i zdravlje kostiju. Prema analizi 22 studije, ljudi koji vežbaju 2,5 sata nedeljno smanjili su rizik od smrtnosti za 19 odsto u odnosu na one koji ne vežbaju. Pored toga, istraživači su se pozvali na studiju na 655.000 odraslih osoba koja je ustanovila da žene koje vežbaju bez nekog posebnog programa samo 11 minuta dnevno produžuju svoj životni vek za 2,1 godinu. Opservaciona studija inicijative za zdravlje žena, koja je obuhvatila 73.000 žena u dobu posle menopauze, bavila se vezom između vežbanja i zdravlja srca. Ustanovljeno je da žene koje šetaju brzim tempom više od 2,5 sata nedeljno smanjuju rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih ozbiljnih problema sa srcem za 30 odsto. Istraživači u ovoj analizi takođe su otkrili da nikad nije kasno da se postane aktivan. Studija o zdravlju medicinskih sestara, koja se bavila ženama između 40 i 65 godina starosti, zaključila je da aktivne žene imaju za do 33 odsto manje šansi za srčane probleme od žena sa sedentarnim načinom života. Brojne studije su takođe pokazale vezu između dijabetesa tipa 2 i fizičke aktivnosti. U jednoj analizi koja je obuhvatila 10 studija i 301.000 učesnika, redovno vežbanje dovelo je do smanjenja rizika od dijabetesa za 17 odsto u poređenju sa neaktivnošću. U Studiji zdravlja medicinskih sestara je zaključeno da brza šetnja 2,5 sata nedeljno smanjuje rizik od dijabetesa za 25 odsto. Kod žena koje već imaju dijabetes, vežbanje može da umanji rizik od smrti usled srčanih problema. Jedna evropska studija na 5.859 ispitanika ustanovila je da šetnja dva do 4,5 sata nedeljno dovodi do smanjenja smrtnosti usled srčanih problema za 46 odsto u poređenju sa šetnjom manje od 2 sata nedeljno. Prema rečima autora ove analize, vezu između fizičke aktivnosti i karcinoma je teže utvrditi zato što istraživači nisu definisali precizan način za utvrđivanje te veze. Jedna analiza 73 studije otkrila je da najaktivnije žene imaju rizik od karcinoma dojke manji za 25 odsto u odnosu na najmanje aktivne žene. Autori ističu da je uloga vežbanja u prevenciji karcinoma jajnika još uvek nejasna. Vežbanje je korisno za zdravlje kostiju i prevenciju lomova, kaže jedna analiza 13 studija. Žene koje vežbaju umereno do intenzivno imaju 38 manje šansi da slome kuk od žena koje su neaktivne. Autori ove analize su zaključili da vežbanje u trajanju od 30 minuta dnevno može da smanji rizik od mnogih hroničnih zdravstvenih stanja. Oni ističu da je u nekim od ovih studija vežbanje uvećalo šanse za dobro zdravlje čak i kada nije došlo do gubitka telesne težine. Ovi autori su pozvali na dodatna istraživanja o načinima da se promoviše fizička aktivnost. Analiza je objavljena u časopisu American Journal of Lifestyle Medicine.